Cistita sau infecția tractului urinar (ITU): mituri, simptome și tratament Image

Cistita sau infecția tractului urinar (ITU): mituri, simptome și tratament

Vremurile s-au schimbat și medicina, odată cu ele. Pe de o parte, tehnologia avansată a venit cu noi soluții pentru problemele medicale, pe de alta, ne întoarcem tot mai des la soluțiile naturiste de pe vremuri. Tocmai despre câteva dintre ele este vorba când aducem în discuție miturile demontate despre cistită.

Cistita sau infecția tractului urinar (ITU) înseamnă inflamația vezicii urinare, cauzată de bacterii care provoacă durere și disconfort la urinare, precum și nevoia de a urina foarte des.

Cistita poate fi periculoasă dacă se răspândește la rinichi și este important să fie tratată imediat ce apar primele simptome pentru a evita riscurile sale. Există două tipuri de cistite: acută și interstițială. 

Cred că aproape fiecare femeie a avut cel puțin odată în viață cistită. Fie de la costumul de baie, vara, în sezonul estival, sau urmare a frecventării bazinului,  fie în legătură cu actul sexual, fie datorită bacteriilor E.coli, responsabile de cistită. Aceste bacterii intră în contact cu vezica urinară prin uretră și pot provoca o infecție.

Primul mit legat și de soluțiile naturiste folosite pentru tratarea cistitei sunt merișoarele. Ultimele studii în domeniu arată, de fapt, că dacă ar avea un efect mai puternic, dar nu miraculos, acesta ar fi hibiscusul. Altfel, merișoarele nu contribuie la tratarea cistitei.

Al doilea mit este că poți face cistită numai de la bacteria Escherichia coli. În realitate, mai există și alte tipuri de bacterii, precum Pseudomonas, dar există și cazul comun în care avem simptomele cistitei, dar la analize nu e prezentă în urină nicio bacterie patogenă.

Un alt mit este că dacă ai simptomele cistitei, poți să nu faci analizele urinei, urmând să faci direct direct tratamentul. Doar că luând antibiotice cu spectru larg putem face mai mult rău decât bine, nemaivorbind de posibilitatea apariției candidozei după administrarea nepotrivită a antibioticului.

Cel de-al patrulea mit este că poți lăsa cistita netratată și va trece de la sine, pentru că înainte, femeile nu aveau acces la antibiotic. Pe de o parte, este adevărat, dar cu timpul, infecțiile tractului urinar au devenit tot mai greu de tratat, din cauza sporirii rezistenței la antibiotice a bacteriei care le cauzează, E.coli.

Infecțiile urinare pot fi prevenite. De fapt, nu prea le putem preveni, dar putem lua măsuri de precauție pentru a scădea frecvența lor.

Numai femeile fac cistită. În realitate, cistită fac și bărbații, și copiii, și vârstnicii, dar este foarte adevărat că femeile fac infecții urinare mai des, mai ales cele însărcinate.

Frigul cauzează cistita. Este un mit demontat, demonstrându-se că în proporție de 85% bacteriile E.coli sunt responsabile de infecție.

Sfaturi privind prevenți acistitei și a infecțiilor urinare:

- Mare atenție în legătură cu igiena pesonală;

- Folosirea lenjeriei de bumbac;

- Evitarea lenjeriei strâmte;

- Folosirea săpunurilor intime cu PH neutru;

- Analize periodice de urocultură;

- Consum ridicat de lichide pentru eliminarea bacteriilor.

Și cel mai important sfat, fiți atenți la simptome, adresați-vă medicului la timp și aveți grijă de toate părțile corpului.

Fiți sănătoși!

Distribuie

Vreau să fac o programare

Lăsați-ne un număr de contact și vă sunăm imediat.

Consultație online Consultație fizică