Ginecologie
Programare online | Programare prin Whatsapp | Programare la 078 444 457
Ginecologia este specialitatea medicală care se adresează sănătății femeilor, studiind particularitățile organismului feminin. Investigațiile ginecologice periodice, de rutină, pot descoperi din timp unele afecțiuni sau stări anormale, evitându-se situațiile dificile sau complicațiile ce pot apărea în timp.
Cât de des trebuie să vizităm medicul?
Trebuie să efectuăm un consult ginecologic cel puțin o dată pe an. Acest lucru este necesar pentru a evita diverse probleme și maladii ale zonei genitale. Vizitele regulate la medic sunt importante pentru prevenirea cancerului. Pericolul cel mai mare al bolilor de col uterin constă în faptul, că în faza incipientă acestea decurg asimptomatic. Dacă modificările nu sunt depistate la timp, ulterior va fi necesară intervenția chirurgicală. Solicitați imediat asistență medicală dacă prezentați următoarele simptome:
-
Dureri în timpul actului sexual;
-
Alegerea metodei de contracepție;
-
Menstruații dureroase, abundente;
-
Tulburări ale ciclului menstrual;
-
Sângerări intermenstruale;
-
Dureri în partea de jos a abdomenului (așa-zisa durere „în prag”);
-
Tulburări urinare;
-
Modificări ale glandelor mamare;
-
Probleme cu concepția;
-
Sarcina;
-
Secreții cu miros urât și mâncărime.
Pentru a putea pune un diagnostic corect, pe lângă consultația specialiștilor noștri, există o serie de analize și investigații suplimentare pe care le puteți efectua la Harper Medklinik:
- Consultația ginecologică se recomandă a fi efectuată anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor.
- Consultația senologică presupune inspecția și palparea sânilor, pentru a depista eventuale afecțiuni mamare. De obicei, este recomandat a fi completată de o investigație mamară imagistică (ecografie sau mamografie).
- Examenul citologic Babeș-Papanicolau sau Testul PAP este investigația utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test-diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a patologiei oncologice.
- Examenul secreției vaginale se recoltează atunci când apar modificări ale secrețiilor vaginale precum miros neplăcut, culoare alb-tulbure sau transparentă sau nuanță gălbuie, simptome care pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuale etc.
- Ecografia transvaginală reprezintă o examinare avansată, de mare acuratețe, a organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin. Este metoda imagistică cea mai utilizată de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine: uter, ovare, trompe uterine. Ecografia transvaginală permite un grad mare de acuratețe a diagnosticului, întrucât se efectuează cu transductori dedicați, cu frecvență și rezoluție mare.
Pentru a beneficia de o consultatie la medicul ginecolog, primul pas este programarea:
Programare online | Programare prin Whatsapp | Programare la 078 444 457