Osteoporoza – între factori genetici și alegerile noastre Image

Osteoporoza – între factori genetici și alegerile noastre

Fiecare dintre noi a auzit de mic despre osteoporoză, pentru că toate mamele, bunicile și mătușile, la vârste diferite, vorbesc despre această boală. Deși este un mit că numai persoanele de sex feminin suferă de osteoporoză, totuși, această categorie este mult mai afectată decât persoanele de sex masculin.

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă, dar care poate aduce probleme atât de mari, încât o simpla împiedicare sau aplecare poate provoca o fractură. 

Această afecțiune este caracterizată de o scădere a densității și diminuarea rezistenței osoase, rezultatul fiind fragilitatea extremă a oaselor. Ca urmare a osteoporozei, osul devine compresibil, ca un burete. Această condiție slăbește scheletul și determină apariția fracturilor frecvente, iar simplele activități de zi cu zi devin chiar periculoase, nu doar greu de realizat.

Osteoporoza trebuie depistată și tratată la timp pentru a putea duce o viață normală. De asemenea, trebuie cunoscuți factorii de risc, pentru a scădea  semnificativ șansele de a suferi de osteoporoza.

Este destul de greu de depistat osteoporoza în stadiul incipient. Fiind o boală silențioasă, semnele clare se văd abia după ce boala este destul de avansată. Totuși, există câteva semne prin care ne putem da seama că este vorba despre osteoporoză - retragerea gingiilor, slăbirea puterii mâinilor și unghiile fragile pot reprezenta semne ale osteoporozei.

Simptomele evidente și concrete apar abia atunci când osteoporoza este într-un stadiu mai avansat. Pierderea în înălțime, fracturile dese, durerile de spate sunt simptome clare ale osteoporozei. 

Ca și în cazul multor altor afecțiuni, și în cazul osteoporozei avem de-a face cu factori genetici pe care nu îi putem controla și cu factorii determinați de propriile noastre alegeri.

Principalele cauze și factori de risc care provoacă debutul osteoporozei sunt următoarele:     

- Sexul – riscul ca femeile să se confrunte cu osteoporoză este mult mai mare în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Odată ce intră la menopauză, femeile se confruntă cu o scădere masivă a cantității de estrogen, ceea ce provoacă pierderi ale masei osoase;

- Vârsta – persoanele de peste 50 de ani sunt mult mai predispuse să sufere de osteoporoză decât tinerii;

- Genetica – riscul este mai ridicat dacă în familie au existat deja cazuri de osteoporoză;

- Constituția fizică – persoanele scunde sunt mai predispuse să sufere de osteoporoză;

- Bolile autoimune – o boală autoimună sau medicamentele folosite în tratarea acesteia cresc riscul de debut al bolii;

- Consumul redus de calciu – calciul este esențial pentru sănătatea sistemului osos. Dacă în alimentație nu se regăsesc suficiente surse de calciu, riscul de instalare al osteoporozei crește semnificativ;

- Fumatul și consumul de alcool – atât fumatul, cât și alcoolul au un efect inhibitor asupra procesului de regenerare celulară, crescând, astfel, riscul de instalare al osteoporozei;

- Stilul de viață sedentar – activitatea redusă favorizează apariția osteoporozei;

- Tulburările de alimentație - Anorexia și bulimia pot provoca o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv osteoporoza. Acest lucru este o consecință a malnutriției, a pierderii excesive în greutate, deficiențelor de calciu și scăderii severe a valorilor estrogenilor, alături de creșterea producției de cortizol (hormon de stres) eliberat de glandele suprarenale asociate cu pierderea de masă osoasă;

- Diabetul - Persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să acorde îngrijire suplimentară oaselor, întrucât structura lor osoasă este mai poroasă și predispusă la rupere;

- Gastrectomia și intervenția chirurgicală pentru micșorarea stomacului - După o intervenție chirurgicală cum ar fi cea pentru pierderea în greutate sau de eliminare a unei părți din stomac există un risc crescut de pierdere a masei osoase.

Pentru orice semn de îngrijorare, indiferent de vârstă, sfatul nostru este să vă adresați medicului, iar suplimentar și preventiv, să aveți grijă de alegerile proprii pe care le faceți în ceea ce privește alimentația, stresul, mișcarea și odihna. 

Fiți sănătoși!

Distribuie

Doriți să vă contactăm noi?

Lăsați-ne un număr de contact și vă sunăm imediat.

Consultație online Consultație fizică