Octombrie - luna dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân Image

Octombrie - luna dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân

În fiecare an, la începutul lunii octombrie este marcată Ziua luptei împotriva cancerului la sân, pentru a crește gradul de conștientizare a riscului la care este supusă aproape fiecare femeie. Clădiri iluminate în culoarea roz, marșuri, maratoane, emisiuni, evenimente socio-culturale – toate acestea sunt făcute pentru a sublinia importantă informării populației, dar și a faptului că această boală poate fi învinsă cu ajutorul prevenției şi a programelor de screening.

Termenul de „cancer” ne sperie, evităm să-l pronunțăm cu voce tare, dar fiecare dintre noi are pe cineva cunoscut sau apropiat care a trecut prin această „năpastă”, cum a denumit-o regretatul Viorel Mardare cu doar puțin timp în urmă.

Mii de institute de cercetare științifică din toată lumea sunt în proces de căutare a tratamentului pentru vindecarea cancerului, iar cercetarea și inovarea în acest domeniu sunt pe primul loc în toate programele de sănătate ale țărilor lumii.

Cancerul nu este neapărat o fatalitate. În Uniunea Europeană 40% dintre cazurile de cancer pot fi evitate și se estimează că există peste 12 milioane de supraviețuitori ai acestei maladii.

Cancerul la sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume. Toate supraviețuitoarele acestei boli ne îndeamnă să facem controale periodice, pentru a preveni boala sau a o depista în faza cea mai incipientă și non-invazivă.

Conform statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte, au între 39 şi 49 de ani.

Sistemele de sănătate la nivel mondial fac eforturi pentru a oferi acces femeilor la screening și implementează cele mai eficiente metode de tratament. Pentru că, cancerul la sân depistat în stadiul incipient, la dimensiuni de sub 1 cm, poate fi vindecat în proporție de peste 90% dacă este aplicat de îndată tratamentul corespunzător.

Cancerul mamar nu produce durere și nu se manifestă prin alte simptome decât în faze prea târzii. Boala se află în corelaţie directă cu greutatea corporală crescută, astfel că după menopauză, femeile cu tendință de îngrășare prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân decât cele care intră în această perioadă a vieţii cu o greutate corporală normală.

S-a demonstrat că din punct de vedere alimentar, factorii de risc sunt alimentaţia bogată în grăsimi animale, zaharuri şi carbohidrati, cu prea puţine fibre alimentare şi prea multe substanţe chimice cum sunt aditivii, coloranții, potenţatorii de gust sau conservanţii. Trebuie evitat excesul de cafea, ciocolată, carne roșie și prăjeli. În schimb, broccoli, varza sau conopida sunt legumele care pot ajuta în prevenirea bolii. Un alt factor de risc îl poate reprezenta consumul de alcool în exces.

Trebuie reţinut, însă, că nici obezitatea şi nici alimentaţia nu sunt factori determinanţi în apariţia bolii, ci doar factori asociaţi.

O modalitate de prevenire a apariţiei cancerului la sân o reprezintă practicarea sportului, a mişcării în aer liber, măcar 30 de minute în fiecare zi.

De asemenea, femeilor le este indicată autoexaminarea – palparea şi examinarea periodică a sânilor, astfel încât să poată fi identificate orice fel de formaţiuni anormale.

Medicii recomandă ca înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani, femeile să efectueze ecografii de sân, anual, iar după această vârstă, este indicată o ecografie mamară la intervale regulate, deoarece acestea pot ajuta femeile să descopere din timp orice nodul, chiar înainte de a fi palpabil.

Fiți și rămâneți sănătoși!

Distribuie

Vreau să fac o programare

Lăsați-ne un număr de contact și vă sunăm imediat.

Consultație online Consultație fizică