Alergia la ambrozie – cum ne afectează? Image

Alergia la ambrozie – cum ne afectează?

Pentru cei mai mulți dintre noi perioada verii este cel mai așteptat anotimp al anului, fiind vremea vacanțelor și a concediilor, dar nu și pentru cei alergici la ambrozie, pentru care, la jumătatea verii începe coșmarul.

An de an crește numărul pacienților alergici la ambrozie.

Ambrozia este o plantă anuală, extrem de invazivă, răspândită pe tot teritoriul continentului european, adaptabilă la condiții climatice și de sol nefavorabile, ce produce cantități mari de polen. Polenizarea ambroziei are loc prin răspândirea grăunciorilor de polen cu ajutorul vântului și începe la jumătatea lunii iulie și se termină uneori, în octombrie. Ultimii ani fiind caracterizați de secetă și arșiță, ambrozia a avut cele mai prielnice condiții de a se răspândi peste tot – de la terenuri agricole, gospodării, grădini, lanuri, margini ale drumurilor, apelor sau pădurilor, și, mai ales, terenuri abandonate. 

Dacă înainte alergia la ambrozie apărea începând cu vârsta de 4-5 ani la copii, fiind nevoie de câțiva ani de expunere la polenul plantei, în ultimii ani au apărut pacienți chiar și de 6 luni cu rinite alergice induse de aceasta.

Dacă aveți una dintre următoarele manifestări, în perioada polenizării ambrozie, vă recomandăm să vă adresați medicului alergolog:

- congestie nazală;

- strănuturi;

- secreții nazale abundente;

- pierderea mirosului;

- lăcrimare și/sau ochi iritați;

- somnolență;

- dureri de cap etc.

Acestea sunt simptomele rinoconjunctivitei alergice, adică suntem expuși la polenul de ambrozie, care este alergen, iar organismul are un răspuns imunitar exagerat față de acesta.  

Pericolul polenului de ambrozie este cu atât mai mare, cu cât agravează simptomele astmului, pentru cei cu această afecțiune, iar unii pacienți pot face șoc anafilactic -  cea mai severă formă de reacție alergică, care reprezintă o urgență medicală, fiind nevoie de intervenție medicală imediată.

Persoanele alergice la ambrozie trebuie să evite sau să reducă timpul de aflare în aer liber în perioada polenizării ambroziei, mai ales dimineața. De asemenea, sunt indicate purtarea măștilor de protecție și a ochelarilor. Se recomandă folosirea aparatelor de aer condiționat cu filtre și închiderea geamurilor. Dar chiar și cu luarea tuturor măsurilor de prevenție, nu ne garantează nimeni că suntem pe deplin protejați.

De aceea este recomandat ca în cazul în care simțiți disconfortul provocat de ambrozie să vă adresați medicului alergolog, specialistul în măsură să vă dea diagnosticul și să vă prescrie un tratament adecvat care să vă facă, pe timpul verii, viața mai ușoară. 

Confirmarea diagnosticului se face prin efectuarea unui test cutanat, prin aplicarea alergenului pe suprafața pielii. Dacă în scurt timp apare o inflamație locală și mâncărimi, sunteți, cu părere de rău, confirmat cu alergie la ambrozie. Medicul alergolog vă va explica ce înseamnă, cum să vă protejați și ce tratament să luați pentru ameliorarea simptomelor.

Fiți sănătoși!

Distribuie

Vreau să fac o programare

Lăsați-ne un număr de contact și vă sunăm imediat.

Consultație online Consultație fizică